BOYS

Trebuie să fie ceva tare suspect în satisfacția mea de-a mă uita la anumite lucruri. De pildă la jucăriile lui Tony Kelly sau la frumușeii lui Caravaggio sau la fundurile sculpturale ale lui Mariano Vivanco.  Mă gândesc așa, că dacă eram băiat, sigur eram gay, așa cum acum, fată fiind, am o apetență specială pentru fete, deși una pur estetică, fără altfel de implicații. Eu totuși încerc să găsesc o explicație, caut cauzele profunde ale acestor preferințe cu iz kinky. Cred că are legătură cu versul ăla al Lanei del Rey „Pink flamingos always fascinated me / I know why only the girls know”. You know what I mean? 😉

Așadar, nu a fost întocmai o surpriză când am dat prima dată cu ochii de băEții fotografei Zuza Krajevska (filmmaker și fotograf din Polonia), toți abia ieșiți din pubertate și izolați într-o zonă a Varșoviei, unde sunt trimiși the outlaws care nu au vârsta necesară pentru pedeapsă în închisoare.

4

Pesemne că undeva, în subconștientul meu, sunt identificate niște combinații de elemente erotice Freud-iene cu un fel de empatie cu propria mea adolescență și frustrările ei și cu ceva cumul de snapshots ușor frivole, dar inocente, din toate materialele video vizionate până la ora asta. În fapt, seria de față, care se numește în mod interesant IMAGO (= ultimul stadiu din metamorfoza unei insecte), nu are ca scop explicit erotizarea acestei vârste sau a acestei categorii sociale, ci e o abordare documentaristă, chiar ușor moralistă. Dar ce să-i faci dacă sinapsele mele îs scurtcircuitate și-mi transmit semnale fetișiste?

Să ne înțelegem. Nu am orientări pedofilice și realitatea este că, de fapt, mie îmi plac ăi “bătrâni” cu riduri și zvâc („zvâc” fiind un înlocuitor mai puțin colorat pentru „coaie”, zis și „curaj” ). Imaginile din zona aceasta (fie că vorbim de foto, video, pictură sau orice alt produs artistic/estetic) îmi dau o senzație foarte extraterestră de satisfacție vizuală combinată cu o angoasă tulburătoare. Este clar că am nevoie de traducere pentru asemenea stări, însă eu mă bucur de ele așa cum mă bucur de o scenă sângeroasă filmată cu măiestrie, de un film horror care mă bântuie o săptămână după aia, de șocul pe care îl am când o poveste are un twist incredibil etc., etc., etc.

3

5

2

1

Aparte de asta, indiferent de cum veți vedea voi fotografiile artistei, eu vă sfătuiesc să scociorâți prin toate lucrările Zuzei (ce fain sună în românește) atât pe site, cât și pe Instagram, unde are peste 20K 🙂 Nu că numerele ar confirma valoarea vreunui artist, dar chiar mă bucură să văd că nu numai fâțe care fac reclame la cosmetice fără să le fi probat, au zeci de mii de oameni care le urmăresc.

Este important să știm de unde se inspiră artiștii (unii de la alții, în primul rând). De aceea țin să menționez sursele cheie din care Krajevska își trage seva: „Helmut Newton’s sense of humour; the photos by Nan Goldin I saw in junior school; Sally Mann and her photographs of women peeing on a mountain peak (aici vă las pe voi să dați un search pe goagăl) – it was the first time I cried looking at photos. Recently it was meeting Sharon Lockhart and observing her workshops. I was amazed and impressed.”, fragment dintr-un interviu de Lucy Pike, pe care îl găsiți integral aici.

Toată scriitura mea de aici mă duce cu gândul și la melodia asta, pe care am ascultat-o obsesiv în ultima lună:

Și, desigur, să nu uităm de unde am extras versurile flamingos, care, de asemenea, îmi dau aceeași senzație de satisfacție+angoasă despre care am vorbit:

P.s. Ok! Știu că am pus 1000 de linkuri în textul ăsta, însă dacă le accesați pe toate v-ați luat porția de cultură pe o săptămână. O să vă simțiți mai bine, mai câștigați.  Vă promit!

Advertisements

One thought on “BOYS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.